Råd och rön & Husmors tips!

 

 

 

Informations källa kommer från mina egna böcker som ja har samlat på under massa år men har absolut inte hunnit testa själv på alla dessa Tips :)) Självklart har jag samlat Idér och tips från mina vänner och bekanta med, och vill gärna dela med mig dig till dig. Hoppas du hittar något som passar just dig.

 

 

 

 

TIPS!

Lukt på händerna:

Om du har obehagligt lykt på händerna av typ fisk, lök eller vitlök...
så knid händerna på rostfri diskbänk eller på en släv, bara det är rostfritt så försvinner lukten.

FÖRVARING/

PRAKTISKA TIPS

OCH KNEP!

 

 

 AVOKADO: Lägg omogen avokado tillsammans med äpplen i en påse, så mognar de snabbare.

2. Färsk avokado, håller sig 10 dagar i kylen när den förvaras i en skål med mjöl.

3. Används en halv avokado lämnas kärnan i den halva som inte används,
pressa citron saften över.

4. Avokadomousse (till guacamole) oxiderar snabbt.
Låt kärnan ligga med fruktköttet medan den står i kylen täckt med plastfolie.

BANANER: För att förhindra att de blir övermogna slår man in dem i tidningspapper.

 

BÖNOR:

1. Kontrolera bönor, lägg torra bönor i en skål med kallt vatten och kasera alla som flyter upp,
eftersom det är ett tecken på att det är ankripna av mögel eller skadedjur.

2. Det går bra att förvara kokta bönor flera dagar i kylen, om det är övertäckta.
Det kan också frysas och spara i upp till 3 månader.

 

CHAMPINJONER: Håller sig fint i tidningspapper eller i brun papperspåse i skafferiet.

 

CHOKLADPULVER (kakao):

Chokladpulver kan förvaras upp till sex månader längre än vad datumstämpeln anger.

 

CITRON:

1. Förvaras i kylens grönsaksfack. I rumstemperatur torkar den.

2. Skuren citron läggs den på fat med dricksglas över eller upp och ned i ett tomt drickglas.

Obs! Lägg den inte närheten av lök.

3. Citronskalet ska vara mjukt, och helst ska "snopparna" i var ände sitta kvar. Runda citroner är saftigare än de avlånga. Ju gulare citron desto mer C-vitaminer.

Nogra droppar citron:
Om du har en hel citron och du vill ha bara några droppar-
stick hål på skalet  med en tensticka, pressa ut saft, stick in stickan i hålet som en liten kork.
Lägg in citron i kylen.

CREMÉ FRAICHE: Håller längre i kylen i sin förpackning när den ställs upp och ned.

 

DEG:

1. deg som lagts i folio håller ett dygn i kylen.

2. Man kan frysa in degen och låta den jäsa först efter frusningen, man måste ha en frys som är minst -18°C och genom att skydda degen mot uttorkning med tex. en plastpåse. När man tar ut degen från frysen ska det jäsa lugnt och det tar minst den dubbla tiden jämfört med det färska degen.

3. Man kan frusa in pizzadeg. Se till bara att degen är riktigt färdigjäst, annars går det inte.

 

FRUKT:

 

 

FÄRDIGLAGAT MAT: Håller 2-4 dagar i kylen.

 

GRAVAT LAX: Gravad lax förvaras i kylskåp ca.1-2 veckor beroende på hur mycket du har saltat. Den kan också frysas och håller sig ca.3 månader.

 

GRILLAT KÖT: För att inte en grillad köttbit ska bli rå inuti och förkolnad utanpå, virar man in den i aluminiumfolie och lägger den i ugnen några minuter innan den grillas.

 

 

 

 

GRÖNSAKERNA/ RUTFRUKTER:

 

1. Grönsaker som kokas utomhus drar till sig insekter. Undvik det genom att dessförinnan blötlägga grönsakerna i saltat vatten eller vinäger.

 

2. Om man kokar grönsakerna tillsammans med en tesked bakpulver håller de färgen bättre.

 

3. Grönsaker kokar snabbare om man tillsätter 1 msk bikarbonat i kokvattnet.

 

4. När grönsaker serveras råa som tilltugg med dressing eller dipsås blir de särskilt knapriga om de får ligga i iskallt vatten eller tillsammans med några isbitar cirka 1 timme innan servering.

 

BLOMKÅL: blir bländvit om man kokar den med 1 msk mjöl per liter kokvatten. Lite mjölk ger samma effekt, liksom några droppar ättika eller citron.

 

BROCCOLI: För att stjälkarna ska koka lika snabbt som kronan, skär man två snitt i dem i form av ett X.

 

 

GURKA:

1. Vira in gurkan i plastfolie och lägg den i grönsaksfacket i kylskåpet. Gurka är känslig för frukt och grönsaker med mycket etylengas, t.ex. tomater och äpplen.

2. Besk gurka skärs i stavar och får ligga en natt i kallt vatten; nästa dag har den bittra smaken försvunnit.

 

MORÖTTER:

Skär topparna av morötterna innan de läggs i grönsaksfacket, annars torkar de ut i förtid. Man ska inte förvara morötter och äpplen tillsammans, då får morötterna en besk smak.

 

PEPPARROT:  Går utmärkt att riva på mandelkvarn.

 

POTATIS:

1. Potatis spricker inte om om den naggas med en gaffel innan den kokas, eller om man tillsätter några droppar citronsaft eller vinäger i kokvattnet.

2. Skalad, rå potatis läggs i kallt vatten med vinäger, då håller den i kylskåp upp till fyra dagar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start / Zelda / MinaValpBilder / MeraBilderAvMig / ZeldasSläkt / Laika / Shipi /

Mattes kryp-in / HusMorsTips / NågotGottAttÄta / RådOchRön /

ScrapbookGalleri / Skrivbordsunderlägg / Dagbok /
Link-Reklam / Gästbok /

 

 

 

 

 

 

 

DILL och PERSILJA:

 

1. När det börjar vissna klipper man ett par cm av stjälken och ställs i varmvatten i kylen.

 

2. Om dillen slokar hjälper det om man stoppar stjälkarna i kokande vatten.

 

3.Persilja med platta blad ger mest smak. Den krusiga är bättre till fritering.

 

---------------------

Dillfrön/tuggas några frön då och då, gör andedräkten frisk.

-------------------------

Dillfröna har kramplösande verkan på mag- och tarmmuskulaturen.
Den beror på att substanser i den eteriska oljan har en lugnande verkan på
det autonoma nervsystemet vilket gör att muskulaturen i många av
kroppens inre organ slappnar av.
Oljan har också antiinflammatorisk och antibakteriell effekt på
matsmältningskanalen vilken leder till minskad gasbildning.
--------------------

Persilja är bl.a. bra för blodet och immunförsvaret.

Persilja är även bra mot inflammationer,anses vara urindrivande.
 
Mot urinvägsinfektioner.
Koka en knippa persilja och 1 stor kopp vatten.
Sila bort persiljan och drick avkoket som te.
Drick 1-2 koppar dagligen.

---------------------

Persilja är också rik på karoten, som i kroppen ombildas till A-vitamin – ett naturligt skönhetspreparat som binder fukt och motverkar synliga ålderstecken.

 

HALLON:

Om man vill bli av med hallonmask ska man lägga de nyplockade hallonen i en burk med lock på och ställa in i kylskåpet. Masken kommer att krypa upp på lockets undersida.

 

 

 

JORDGUBBAR: Ska ligga i sil. såll eller durkslag, så de kan andas.

 

JUICE: Alla slags fruktjucer bör drickas inom 3 dagar efter de öppnas.

KAFFEBÖNOR: Smaken på kaffebönorna kommer tillbaka om de bryns i stekpanna över svag värme. När man brygger kaffe ska man blöta filtret innan, då kommer aromen bättre till sin rätt.

 

KRYDDOR:

Kryddor ska inte stå bredvid spisen, där förlorar de både smak och doft. Kryddor ska förvaras mörkt och svalt, hälst i kylskåpet.

 

LÖK: Förvaras helst i korg. Lök och potatis ska inta vara ihop.

 

MELON:Melonen ska vara tung och fast. Om två meloner är lika stora men den ena känns tyngre, tar man den. Och för all del, snusa på melonen. I stjälkänden ska man känna en tydlig, söt mättad doft av melon. Ofta är de lite spruckna eller "krackelerade" melonerna godast.

 

OST:

1. Riven ost förvaras också med några sockerbitar. De suger åt sig den fukt som bildas. Mögel undviker man genom att lägga en sockerbit i ostkupan.

 

2. Ost ska tillsättas mot slutet av matlagningen, annars blir rätten trådig.

 

SENAPSPULVER: Blanda lite senapspulver, som fungerar som konserveringsmedel,
i majonäs och andra dressingar så håller det längre och smakar mer.

 

VITLÖK:

1. Hel, sparas på sval plats. Eller i därför avsedd keramikburk.

2. Vitlöksklyftor liksom hackad vitlök håller i glasburk med junfruolja 6 månader.
Använd den till dressing.

3. Vitlök precis såm lök, blir lättskalad när den förvaras i frysen.

4. Vitlökssmör håller 2 månader i kylen.

 

 

ÄGG: För att ta reda på om ett ägg är färskt släpper man det i saltat vatten (cirka 130 g till 1 liter vatten). Sjunker ägget till botten är det färskt. Stannar det halvvägs lämpar det sig inte till frukostägg, men kan användas till matlagning. Flyter ägget ovanpå är är det lika bra att kasta det.

 

 

Påsk ägg:

-Påskägg töms genom att man prickar hål i äggets båda ändar. Innehållet blåses ut genom den spetsiga delen av ägget.

-Färgar man ägg med lökskal blir de brunrosa. Med rödkål och rödbeta färgas de purpurröda. Spenat gör äggen gröna, och gurkmeja gula. Kaffe gör dem bruna och rödkålsblad ger dem en blå ton. Färgen fäster bättre om man tvättar äggen innan. Torka väl.