I den här sidan har jag samlat på nytt och gammalt, här lämnar jag ut mina egna mat recept och även min mors och farmors ni kommer att se en del Finska mat och mat från Karelen.

 

 

     

   Jag och min kära Farmor                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är roligt att experimentera när man lagar mat,

oftast kan jag ha framme flera olika recept av samma sorts-mat och sen
är det bara att göra egen version av allt :)
Alla vill inte ha lök i leverlådan men jag vill,
jag har använd även vitlök, gott.
Det såm finns extra i den här leverlådan är att jag har lever bitar i,
inte bara mixat lever, det funkar perfekt. Kan frusas in.
Hoppas ni vågar testa :)

 

 

 


------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Makaronilåda är typiskt Finsk mat som är favorit bland finska folk, huvudsakligen har man ju köttfärs i men man kan lätt byta ut det till korv eller bacon. Om man inte äter kött då går det lika bra att ha i rotfrukter, själv gör jag ibland makaronilåda med enbart bara makaroner med mjölk-ägg och ost, utan gryddpeppar (smak sak) istället för potatis gratäng.

Det är bara att låta fantasin flyga.

 

  

Recept!

 

1.   5 dl makaroner (kokas i mild salt vatten med lite mat olja) koka makaronerna tills det är nästan klar, häll bort vatten och  skölj snabt.

2.   1 gullök eller rödlök purjolök (skär i småbitar)

3.   1 paprika (valfri färg) skär i små bitar.

Lite salt eller Grillgrydda, vitpeppar och kryddpeppar efter din ägen tycke.

4.    400-500 g Köttfärs

(Fräs löken först,när löken är lätt brunt tillsätt köttfärs,

paprika och gryddor)

 

Ägg-Mjölk /Äggstanning

5.   ca.5-6dl mjölk

6.   3st ägg normal stora (Vispa lätt och blanda ihop med mjölken)

7.   1-1½ st Köttbuljong eller Hönsbuljong

(Smält tärningen med ca.3msk.vatten i micron och vispa det snabt i ägg-mjölken.

Även här lite vitpeppar och kryddpeppar, smaka...

 

8.  Ta en stor kastrull och blanda ihop med makaroner och köttfärsen /smaka om det behövs mera kryddor...

9.  Ta en stor ugnsform lägg i blandningen och häll över äggmjölken strö över lite riven ost och några margarin bitar eller smör det går bra med med strö bröd också om du inte har riven ost eller varför inte båda.

 

Ugnstemperatur 200º ca 35-45 min.

 

Serveras med ketchup eller lingonsylt

Lycka till :)

Ps. Kan frusas in, det blir gott att värma upp makaronilådan i stekpannan men så klart micron fungerar lika bra.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mattes kryp-in / Husmors tips / Något gott att äta / Råd och Rön /Scrapbook Galleri / Skrivbordunderlägg / Dagbok/

Zelda / Laika / Shipi /LinkReklam / Gäsbok/

Start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

tupla sivukuvat